فیوز چیست

فیوز چیست

فیوز چیست ؟

فیوز یا فیوز برقی وسیله ای برقی / الکترونیکی است که از مدار در برابر خطاهای الکتریکی مختلف مانند جریان و اضافه بار محافظت می کند. فیوزها را می توان به عنوان یک عنصر قربانی در مدار در نظر گرفت زیرا آنها به عنوان یک لینک ضعیف در کل مدار عمل می کنند.
دلیل این است که ، فیوز خود را ترشح می کند و هنگامی که جریان بیش از حد در مدار وجود دارد مدار را باز کنید یا مدار تحت فشار بیش از حد باشد و در صورت وجود اتصال کوتاه.
اصل فیوز بر اساس تأثیر گرمایش جریان الکتریکی است. فیوز ساده متشکل از یک ماده رسانای کوچک با مقاومت کم است و به صورت سری با مدار قرار می گیرد.
سطح مقطع این ماده رسانا به گونه ای طراحی شده است که اجازه می دهد مقدار مشخصی از جریان مجاز برای جریان در مدار باشد.
هنگامی که جریان در مدار از این مقدار مجاز فراتر رود (که ممکن است به دلیل اضافه بار ، اتصال کوتاه یا عدم تطابق بار ایجاد شود) ، این جریان بیش از حد عنصر رسانا را در فیوز ذوب کرده و مدار را باز می کند.
این کار منبع تغذیه را قطع می کند و بنابراین ، بقیه مدار از آسیب دیده محافظت می شود. تصویر زیر نمودار بلوکی از اتصال فیوز در مدار را نشان می دهد.

فیوز چیست
فیوزها دستگاههای بسیار ساده و ارزان هستند که بیش از صد سال به عنوان تجهیزات محافظ مورد استفاده قرار می گیرند. برای نقاشی های الکتریکی و مدارها ، سه نماد فیوز وجود دارد که می توانیم از آنها استفاده کنیم. تصویر زیر نماد فیوز را همراه با استانداردهای آنها نشان می دهد.

فیوز چیست
مشخصات فیوز
انواع مختلف فیوزهای موجود در بازار برای انواع مختلفی از کاربردها مانند مسکونی ، صنعتی ، اتومبیل و غیره وجود دارد. تمام فیوزها معمولاً با ویژگی های زیر مشخص می شوند.

  • رتبه فعلی یا آمپر
  • زمان ذوب
  • رتبه بندی ولتاژ و اختلال در رتبه بندی یا شکستن ظرفیت
  • ارزش فیوز I2T
  • بسته بندی
  • درجه حرارت

دو مورد اول یعنی رتبه فعلی و زمان ذوب فیوز به طور کلی با خصوصیات حرارتی فیوز همراه هستند در حالی که میزان ولتاژ و قطع وقفه تحت خصوصیات قطع فیوز طبقه بندی می شوند.
با افزایش مقدار جریان در مدار ، زمان ذوب عنصر رسانا در فیوز کاهش می یابد. این امر به این دلیل است که با افزایش جریان ، اتلاف برق (تعیین شده توسط I2R) افزایش می یابد و دمای عنصر به سرعت افزایش می یابد.
اگر در مدارها اجزای القایی وجود داشته باشد ، ذوب شدن عنصر رسانا در فیوز برای قطع جریان کافی نیست. حتی اگر عنصر فیوز ذوب شود ، احتمال اینکه قوس در فیوز قبل از قطع کامل جریان برق وجود داشته باشد.

در این مدت فیوز باید ولتاژهای گذرا را نگه داشته و از این رو به هر فیوز باید زمان پاکسازی داده شود.
تا به امروز ، ما فقط در مورد رتبه بندی فعلی فیوز صحبت کرده ایم ، اما هنوز رتبه ولتاژ را مطرح نکرده اید. تمام فیوزها با حداکثر ولتاژ که می توان با آنها کار کرد ، رتبه بندی می شوند.
رتبه فعلی یا ظرفیت فعلی فیوز
رتبه فعلی یا ظرفیت فعلی فیوز حداکثر مقدار جریان را می تواند بدون فیوز یا ذوب نگه داشته باشد. این معمولاً در Amper یعنی 2A ، 4A ، 600A و غیره ذکر شده است.
رتبه بندی ولتاژ فیوز
همراه با رتبه بندی فعلی ، فیوز با حداکثر ولتاژ قابل تهیه نیز مشخص می شود. براساس رتبه ولتاژ ، فیوزها دوباره به فیوزهای ولتاژ کم (LV) و فیوزهای ولتاژ بالا (HV) طبقه بندی می شوند (و حتی فیوزهای مینیاتوری).
I2T (ثانیه های مربع Ampere)
مقدار I2T یک فیوز انرژی گرما را در فیوز اندازه گیری می کند. این انرژی حرارتی به دلیل جریان جریان و همچنین قوس تولید شده در هنگام دمیدن فیوز است.
ظرفیت شکستن فیوز
ظرفیت شکستن فیوز همچنین به عنوان رتبه وقفه یا درجه اتصال کوتاه معروف است. شکستن ظرفیت حداکثر جریان ایمنی را مشخص می کند که فیوز می تواند در ولتاژ کمتر از حداکثر ولتاژ دارای امتیاز قطع شود.
طبقه بندی فیوزها
حتی اگر کار فیوز ساده به نظر برسد ، روشهای مختلفی برای طبقه بندی انواع فیوزها وجود دارد. طبقه بندی اصلی قابلیت استفاده یعنی فیوزهای یک بار فقط و فیوزهای Resettable است.
فقط یک بار فیوزها ، هنگامی که به دلیل جریان بیش از جریان در مدار منفجر می شوند ، باید به صورت دستی تعویض شوند. این نوع فیوزها اغلب در سیستم های برقی و الکترونیکی در خانه ها ، صنایع ، محصولات مصرفی و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.
از طرف دیگر فیوزهای قابل تنظیم مجدد پس از وقوع خطا با تغییر مقاومت آن ، به طور خودکار ریست می شوند.
طبقه بندی دیگر مبتنی بر فیوزهای محدود کننده و غیر جریان فعلی است. فیوزهای محدود کننده فعلی مقاومت بالایی را در مدت زمان کوتاه در مدار معرفی می کنند. در فیوزهای محدود کننده غیر جریان ، به محض جریان اضافی جریان ، گازهای فیوز قوس ایجاد می کنند که جریان را قطع می کند.

فیوز لینک که یکی از محصولات گروه تولیدی صنعتی اصفهان قوی سازه می باشد نوعی از انواع فیوز است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *